Wednesday, May 20, 2009

Suvi toob positiivsust ja uusi algatusi!

Aitab mõneks ajaks poliitikast selles ajaveebis. Õues läks mõni pügal soojemaks ja tekkis soov kirjutada sellest, mida suvi võiks kaasa tuua. Pärnule, ikka Pärnule.

Olen nõus kõikvõimalike ekspertidega, kes väidavad, et Pärnu peab hakkama suvepealinna tiitlit toetama oma looga. Missugune see lugu olema peaks, seda on paraku raske üheselt välja pakkuda, kuid on mitmeid komponente, millele see toetuda võiks ja mis aitaksid meil oma turismielu elavdada. Ja ehk annab tegutsemine loole oma kindlad kontuurjooned.

Esiteks: Pärnu muuli legend tuleks taaselustada. Legend kuulutab, et noored armunud peaksid koos muuli lõppu kõndima, et kinnitada sellega oma armastust. Mina isiklikult olen muuli lõpus ära käinud, oli paras katsumus, sest lained on osaliselt muulikivid minema uhtunud ja ukerdada andis kõvasti. Millegipärast on see vana legend unustuse hõlma vajunud, aga iga paar, kes väisab Pärnut, võiks ju ka muuli tippu jalutada. Härrad ja prouad ettevõtjad, ootaks teilt ettepanekuid, kuidas muulile elu sisse puhuda!

Teiseks: Pärnu lennujaama saaga vajab lahendust. Olen viimasel kolmel aastal pidanud mitmeid läbirääkimisi lootuses, et suudame lennujaamale leida väärika kosilase. Räämas plats tuleks korda teha ja panna täitma neid ülesandeid, mille tarvis see kunagi loodud on. Ometi on reaalsus teine: riik pole valmis korraliku lennuvälja rajamist toetama, sest selles nähakse konkurenti Tallinna lennujaamale.
Euroraha ühekordse investeeringuna aitaks siin küll palju ära teha, kuid sootuks tõsisem on küsimus, kas Pärnu jaksab lennujaamale paarkümmend või rohkem miljonit aastas peale maksta. Umbes sellise summaga hakkaks lennujaam igal aastal kahjumisse jääma. Vähemasti seni, kuni siin ei peatu kümneid turiste täis lende päevas. Missugune oleks alternatiiv?

Aga loomulikult!! Lootuses, et turistid tahaksid meeleldi Pärnus tihemini käia, kui auto või bussisõit sedavõrd kaua aega ei võtaks, võiks käivitada helikopteriliinid Helsingi–Tallinn–Pärnu, Sankt-Peterburg–Pärnu ja Riia–Pärnu. Helikopteriterminal oleks palju vähem kulukas, maandumisplatsiks kõlbab lihtsalt puhas tasane ala, piletihinnad oleksid aga võrreldavad lennupiletite hindadega. Kui rahvast juba rohkem käib, siis võib lennujaamateema juurde tagasi pöörduda. Mõne kuuga on kopteriliinide avamine tehniliselt reaalne, kuid sisuliselt eeldaks see ka tugevat müügitööd Soomes, Lätis ja Venemaal, mis võib rohkem aega võtta. Aga miks mitte katsetada?!

Kolmandaks: jäätisetootja Balbiino on nõustunud koostöös Pärnu Linnavalitsusega uudse impulssjäätise väljatöötamisega. See seostuks Pärnu, suve ja tagatipuks ka Pärnu sloganiga “Ela või ise”. Jäätise reklaamlause kõlaks siis umbes nii, et “Limpsi või ise”. Aluseks võtaksime sel suvel Pärnus enim müüdavad jäätised, lisades neile mõne eripära. Millise, jääb praegu saladuseks. Uus jäätis sel suvel veel lettidele ei jõuaks, järgmisel aga kindlasti. Pärnu jäätisega hakkavad kaasnema mitmed üllatused, kuid nendestki on veel vara rääkida. Peaasi, et suvepealinnal oleks rohkem oma tooteid, mis kutsuksid inimesi ikka ja jälle siia tagasi!

Seega rohkem positiivsust ja päikest ning talvekuudel tardunud mõtted hakkavadki iseenesest üles soojenema! Andke siis teada, millised ideed teie peades on tärganud!

4 comments: