Monday, April 6, 2009

Info muundumisest meedias ehk kogu tõde liuväljast

Täna hommikul ärgates tekkis üle pika aja soov lugeda Pärnu Postimehe arvamuslugude kommentaare. Avastasin, et toimetuse hittloo “Vaene linn, aga rikas linnapea” juures oli kommijate initsiatiivil taaskord üles kerkinud vana kulunud liuvälja teema. Päris naljaks oli kommentaare lugeda, sest tõde, mis mulle teada, erineb avalikkuseni jõudnud infost ikka tublisti.
Kuidas siis ikkagi oli selle kurikuulsa liuväljaga, mida meie rahva peamine valgustaja Pärnu Postimees Mart Viisitamme kinnisideeks ristis? Mäletatavasti asusid idee vastu lisaks Pärnu Postimehele ja tublide opositsioonipoliitikute agiteeritud koolinoortele ka mitmed kohalikud arvamusliidrid. Usuti, et Viisitammel on kinnisidee. Usuti, et just keskparki liuvälja rajamine on Viisitamme kinnisidee. Usuti ja räägiti, nagu teeks Viisitamm kokkumängu Tallinnaski liuvälja arendanud firmaga. Muidugi räägiti ka puude mahavõtmisest pargis, jne, jne. Iga kord kui seda lehest taaskord lugesin, tekkis jõuetuse tunne. Niipea kui üritasime kommenteerida, parastas taaskord ajaleht stiilis "meie küll arvame, et see on Viisitamme valimiste projekt ja mittevajalik, ohtlik atraktsioon".

Kokkuvõttes oli linn sunnitud tegema küsitluse, mida Pärnu Postimees agiteeris boikoteerima. Opositsiooni õelamad poliitikud plaksutasid käsi. Jättes lisamata, et just nemad olid kunagi liuvälja idee väljatoojad.

Tegelikkuses oligi asi palju vähem proosaline. Arutasime juba 2006 aastal tollases koalitsiooninõukogus ideid, kuidas tuua linna juurde avalikke atraktsioone. Kohalikele rõõmuks ja turistidele lustiks. Liuvälja idee pärines algselt IRLilt, pärast uut koalitsioonilepingut tuli selle mõttega välja Reformierakond, mida asusime Keskerakonnaga toetama, sest tundus väärt idee. Liuväljad olid olemas pea igas Euroopa suuremas linnas ja alati on seal ka märgata lustlikku rahvast. Kui olla aus, siis ei osanud üldse kahtlustadagi, et pärnakad uisutada ei soovi. Et soov oli järgmiseks talveks liuväli valmis teha, siis lasime teha analüüsi, kes ja mis firmad analoogseid liuväljasid üldse rajavad ja rajanud on. Et Tallinn oli teinud avaliku hanke ja sinna oli mälu järgi meenutades tulnud kaks firmat, lähtusime ka meie umbes sellisest turusituatsioonist. Tallinnas võitnud firma oli pakkunud konkurendist märksa odavamat hinda. Haarasime kohe härjal sarvist ehk alustasime meiegi läbirääkimisi hindade üle just selle firmaga. Võtsime aluseks Tallinnas sõlmitud lepingu mahud, rääkisime need oluliselt odavamaks ning lisaks saime kokkuleppe, et Pärnu linn ostab oma osamakseid tasudes 7 aastaga liuvälja endale ja vabaneb rendikohustustest. Tallinna lepingust palju ägedamad tingimused linnale. Olime rõõmsad, et õnnestub saada päris hea leping.

Seejärel asusime otsima liuväljale asukohta. Algselt oli laual ligi kümmekond asukohta. Keskpark jäi viimasele sõelale koos veel kahe hea kandidaadiga. Ka mulle isiklikult tundus, et kuna keskpark oli väljasurnud park, esimene, mis linna sissesõidul mulje loob ning kus ei peaks maha võtma sisuliselt ühtegi puud, sobinuks keskpark enim. Liikluskorralduse seisukohast oli see aga keeruline koht. Kuid ka Vallikääru vastu polnud mul midagi. Üleüldse – igal kohal olid oma plussid ja miinused. Kahjuks ülehindasime aga Pärnu rahvast ja ka seda, et ajaleht taaskord linnavalitsuse plaani personifitseerima ja ründama asub. Seetõttu jäigi hea asi, mida tegelikult Pärnu vajanuks, tegemata. Iseasi, kui palju seal oleks inimesi käinud, kuid päris kindlasti oleks see linnasüdames talvekuudel vaikelu veidigi ärritanud.

Kokkuvõtvalt peab nentima, et kohalik ajakirjandus, mis on liigagi sageli võtnud mitte kajastaja vaid suunaja ja tõlgendaja rolli, suudab ilma erilise vaevata panna inimesi uskuma millesse tahes. Kurb on vaid selle üle, et paljud head ja toredad asjad jäävad tegemata üksnes selletõttu, et meedia ei suvatse inimestele asju lahti selgitada vaid asub ideedele hoopis vastu töötama. Kannatajaks on meie noored, võitjaid polegi.

1 comment:

  1. Ma pole kunagi näinud ega kuulnud sellistest inimestest nagu dr Idialu. Dr Idialu on inimkujul jumal, inimesed nimetavad teda maapealseks jumalaks. Mu abikaasa petab mind alati ja iga kord, kui ma ütlen talle, et lõpeta petmine, ärritub ta ja ähvardab majast lahkuda, jätkab ta mitu kuud petmist, sest toob teise naise koju, kui mind seal pole. Armastasin teda nii väga ega tahtnud teda kaotada, kuid oma suureks üllatuseks tulin ühel päeval tema töölt tagasi ja avastasin, et ta võttis oma asjad ja läks teise naise juurde elama. Ma nutsin ja jäin pikka aega üksi, kuni mu sõber kontoris rääkis mulle, kuidas dr Idialu aitas tal pärast 6-aastast lahutust oma abikaasa tagasi tuua, nii et võtsin WhatsApi kaudu kohe ühendust doktor Idialuga ja rääkisin talle oma olukorrast ning ta ütles mulle : ta aitab mind ja mu abikaasa tuleb tagasi ja palub mind põlvili 12-16 tunni jooksul. Tegin kõik, mida doktor Idialu mulle ütles, ja minu suureks rõõmuks juhtus kõik 13 tunni jooksul täpselt nii, nagu doktor Idialu enne ütles. Mu abikaasa tuli minu juurde tagasi ja kukkus põlvili, nuttes ja andestades talle andeks. Kas vajad abi? Võtke arsti Idialuga kohe ühendust e-posti teel: doctoridialuspellcaster@gmail.com või WhatsApp: +2348118448718

    ReplyDelete