Sunday, April 19, 2009

Kui teeks õige...

Kalev Vilgatsist, tublist ja kompetentsest Pärnu Postimehe ajakirjanikust linnapea. Mis saaks siis linnast? Arutlegem väikese följetoni raames seda küsimust:

Kalev Vilgats arvab, et linna eelarvet tuleks kärpida nagu vähegi jaksaks, sest kuidagi ei tahaks uskuda, et kümne protsendise kärpega lisaeelarves saaks linn hakkama. Vilgats kärbib, Vilgats peab ka leidma allikad. Vilgats pakub, et kindlasti ei tohiks sulgeda ühtegi raamatukogu, ühtegi lasteaeda ega kooli. Hästi. See tähendaks, et eelarve mitte ei kahaneks vaid võrreldes linnavalitsuse kärpeettepanekutega hoopis tõuseks. Umbes paari miljoni võrra. Vilgats pole rahul ja arutab edasi. Kärbiks õige kõigi linnavalitsuse töötajate palku 10%. Arvutus näitab, et kokku annaks hoida kaks miljonit aasta lõpuni. Sama summa, mis maksnuks ühe haruraamatukogu sulgemine. Mis aga kaasneks palgakärbetega? Et kärpimist ei saa inimestele peale suruda vaid üksnes pakkuda, on karta, et need ligi 20% linnavalitsuse ametnikest, kel pension koidab, otsustab aastapalga välja võtta ja lahkuda. Võib juhtuda, et poolteist miljonit tuleb minimaalselt maksta lahkujatele. Kasu kogu kärpest vähe. Aga kui kärbiks kohe 25%?! Kokkuhoid oleks juba viis milli! Aga kui kolmandik ametnikest sellise palgaga nõus pole ja lahkuda otsustab? Ongi tore, rõõmustab Vilgats. Ongi seal valitsuses muiduleivasööjaid liiga palju.

Läheb Vilgats koju ja kuuleb, et naine on töölt kinga saanud. Kokkuhoid. Koondamine. Miks? Abikaasa Kairee Vilgats, tuntud laulurästas, istub tal nüüd kaelapeal. Lisaks nende viis põlvepikkust lapsukest. Naine kurdab, et enam raha pole, on vaid võlad. Kalev mõtleb ja nendib, minu ema, Esther Vilgats ju töötab linnavalitsuses, laename temalt. Esther, kes nõustab linnapead meediaküsimustes on aga just läbielanud palgakärpe. Mida pole, seda pole, kinnitab ema Esther. Enne jäid palgast pärast korterimaksude tasumist 1500 krooni üle, nüüd võeti Kalevi eestvedamisel 2000 krooni veel palgast maha. Esther soovitab, et küsige naabrilt, Kaubamajaki omanikult Elmarilt. Elmar ei saa alul küsimusest aru: sina Kalev, kes mind iga issanda päev veel ajakirjanikuna oma kobrulehes tänitanud ja mustanud, tuled nüüd raha laenama?? Tead, kui mul ka oleks, siis ma sulle ei annaks sentigi, mine rüüpa odavamat kraami! Aga mul ka pole midagi – minu põhikunded on üle hoovi tegutseva linnavalitsuse ametnikud. Sa peaks ise teadma. Teil kärpisite üksteisel aga palku ja mu käive on kukkunud 40%.

Vilgatsil meel must aga süda rahul. Tegi ta ju linnapeana kõik, mis õige. Oli solidaarne ja puha. Viisitamme kukutas oma sihikindla õõnestustööga leheveergudel, nüüd on pukis oma mees, puhtatõuline ja hea rasvaprotsendiga pärnakas, silub Kalev rahulolevalt peegli ees vuntse! Eks kõiges ole süüdi maailma majanduskriis, lohutab Kalev ennast oma saamatuses ja saadab ema ja naise Soome tööle. Ema hakkab korjama maasikaid, naine tegema erootilist massaazi.

Õhtul koputab keegi ukse taga. Näe, teine põhimõtetega mees tuli! Raul Sarandil õlleraha otsas, tuli Kalevilt laenama. Mehed vanad sõbrad, lisaks erakonna ideoloogiale seob neid ka ühine vaen Ninasarviku (Savisaare) ning armastus Sarviku vastu. Kalev palju ei joo, kuigi tahaks. Kolm-neli pudelit ja aitab. Paari tunni pärast on vaja Pärnu Postimehele intervjuu anda teemal “Linna tulubaas on vähenenud oodatust rohkem, kärpida vaja veel 200 miljonit, kust austet linnapea need kärped leiab”. Kalev joob ja mõtleb, mida rääkida. Sarandi soovitab, ütle, et koondame kogu linnavalitsuse, see peaks rahvale meeldima. Jätame vaid avariidispetseri ja sekretäri...Maja aga teeme hosteliks...200 krooni voodikoht, 300 krooni tuba. Kalev on peaaegu päri. Aga mis siis minust saab, pere ju vajab toitmist, viis last kräunuvad. Raul lohutab: sinu panemegi avariidispetseriks, mina hakkan hostelit majandama. Mehed rõõmsad, et linnajuhtimine nagu lapsemäng, mida ka vindise peaga mõnus praktiseerida. Sarandi purjetab edasi. Kalev on rahul: ta on põhimõtetega linnapea, kes raaatukogusid ei sulge ühegi hinna eest! Just sellisena ta ajalukku ka läheb!!

Rahvas aga ägab: kes kurat selle Kalevi tüüri juurde lasi, las laseb parem Pärnust jalga. Europarlamenti näiteks.

1 comment:

  1. Kalev Vilgatsi abikaasa on Kaire Vilgats????Mart mine nüüd ilusasti interneti kursustele ja õpi guugeldama enne kui plähmerdama hakkad.P.S. Kaire vilgats on abielus Johannes Lõhmusega.

    ReplyDelete